Prebavne težave

Nataša Čater, mag.farm.

Počitnice! Vsi se jih že zelo veselimo! Vendar pa nam marsikdaj lahko zdravstvene težave pokvarijo naše veselje. Različna potovanja v daljne in tudi bližnje kraje so za naš organizem velik stresni dejavnik. Zelo pogosto se pojavijo prebavne motnje, kot so driska, bruhanje, slabost, zaprtje, zbadanje v želodcu,…

PREBAVNE TEŽAVE NA POČITNICAH

Počitnice! Vsi se jih že zelo veselimo! Vendar pa nam marsikdaj lahko zdravstvene težave pokvarijo naše veselje. Različna potovanja v daljne in tudi bližnje kraje so za naš organizem velik stresni dejavnik. Zelo pogosto se pojavijo prebavne motnje, kot so driska, bruhanje, slabost, zaprtje, zbadanje v želodcu,…

Sprememba okolja, klime, druga kultura, drugačna hrana in različni napori lahko porušijo ravnovesje med dobrimi in škodljivimi bakterijami v naši črevesni mikroflori, kar pa nam lahko pokvari dopust oziroma potovanje.

Sestavni del prtljage, ko se odpravljamo na počitnice, naj bo tudi potovalna lekarna, v katero poleg osnovnih sredstev prve pomoči sodijo tudi zdravila in drugi izdelki, ki lahko olajšajo morebitne prebavne težave na poti.

Povpraševanje v lekarnah po nasvetih za preprečevanje prebavnih težav in zdravilih ter drugih izdelkih, ki jih je priporočljivo vzeti seboj na počitnice oziroma potovanje, se v poletnih mesecih močno poveča. Zato magistri farmacije v lekarnah junijski teden zdravja posvečajo preventivi pred prebavnimi težavami in ukrepom ob morebitnem pojavu tovrstnih težav na počitnicah.

PREBAVNE TEŽAVE NAJ NAM NE POKVARIJO VESELJA!

Človeški prebavni trakt poseljuje več kot 1014 bakterij in več kot 500 različnih vrst bakterij. Največ teh bakterij se nahaja v debelem črevesju, kjer je prisotnih tudi nekaj kvasovk (Candida). Z vidika presnove je debelo črevo najbolj aktiven telesni organ: črevesna mikroflora prispeva k razgradnji in absorpciji hrane, preprečuje naselitve in razraščanje patogenih mikroorganizmov, vpliva na obrambne sposobnosti telesa, sodeluje pri sintezi nekaterih vitaminov, pri stimulaciji imunskega sistema, kot tudi pri zmanjšanju alergičnih reakcij. Tako na sestavo kot velikost naravne črevesne mikroflore vplivajo prehrana, uporaba zdravil, stres, okužbe, kemično onesnaženje. Kar 70 % celic našega imunskega sistema se nahaja v našem črevesju. Za optimalno delovanje imunskega sistema moramo poskrbeti, da bo naše črevesje, ki je sestavljeno iz črevesne mikroflore, črevesne sluznice in imunskih celic, zdravo. Črevesna mikroflora mora biti prekrita z dobrimi probiotičnimi kulturami, ki zagotavljajo ravnotežje med zdravimi in škodljivimi bakterijami in tako preprečujejo, da bi zboleli. Bakterije črevesne mikroflore, od tega je 85 % koristnih bakterij, so naravno prisotne na črevesni sluznici in s človekom živijo v sožitju.

Vsaka sprememba lahko povzroči porušenje stabilnega ravnovesja črevesne mikroflore in s tem preobrat iz koristnega v škodljivo delovanje v telesu. Tudi potovanje ali sprememba bivalnega prostora lahko vpliva na ravnovesje, kar povzroči prebavne težave.

POTOVANJE- UŽITEK ALI STRES?

Počitnice nam lahko pokvarijo prebavne težave, za kar smo dostikrat krivi tudi sami.

Že sama sprememba okolja na nas deluje stresno. Pogosto gre za drugačne klimatske razmere, neugodne higienske razmere, spremembo hrane, pijač, več sonca, seveda pa tudi za drugačne viruse in bakterije, ki smo jih navajeni. Ti nam povzročijo različne okužbe in s tem zdravstvene težave. Zelo pogosto je okužena hrana ali pijača vzrok za prebavne težave, predvsem kadar potujemo v tople kraje, kjer je patogenih mikroorganizmov veliko.

Največkrat povzroča okužbe Escherichia Coli (40% okužb), ostali povzročitelji pa so še: Salmonella, Shigella, Campylobacter…

Toksično lahko deluje sam patogen ali pa so toskični njegovi toksini, kot je v primeru E. coli. Toksini poškodujejo membrane celic ali delujejo v celici. V prebavnem traktu se zadrži več tekočine in pojavlja se driska, ki jo spremljajo lahko bruhanje, slabost, krči, pa tudi vročina.

Posebno pozornost na počitnicah je treba nameniti:

 • Ustreznim higienskim ukrepom

 • Izbiri primerne hrane in pijače

 • Izbiri ustreznih zdravil in varovalnih pripravkov za osebno potovalno lekarno

Kako se lahko izognemo prebavnim težavam:

Higiena je osnova za preprečevanje okužb. Važno je, da si pogosto umivate roke z uporabo mila ali razkužila, posebej pred jedjo in po uporabi stranišča. Če umivanje ni mogoče, si pomagajte z uporabo dezinfekcijskih robčkov, tekočine ali razpršil, kar sodi v vašo potovalno torbo.

Hrana, ki jo uživate, naj bo dobro prekuhana, še vroča, pijte pasterizirano mleko in jejte pasterizirane mlečne izdelke, predpakiran sladoled in druge sladice, predpakirano suho hrano. Sadeže izbirajte takšne, ki se jih olupi, izogibajte pa se ulični hrani in pijači, surovi hrani.

Pijača je prav tako lahko pogost vir okužbe prebavil. Priporoča se pitje ustekleničene vode ali druge pijače (gazirane, pasterizirane sokove in mleko), ki so zanesljivo zaprte. Dobro je preveriti zamašek, če je nepoškodovan. Pijte neposredno iz embalaže, obrišite površino, ki pride v stik z usti, uživajte tople pijače, kot npr. kavo, čaj, pripravljene s prekuhano vodo in shranjene v čisti embalaži, izogibajte se ledu za pijače, vodi iz pipe.

Izogibajte se umivanju zob z vodo, ki ni varna, pitju domačih sokov in nepasteriziranega mleka, uživanju solat in druge hrane, ki ni toplotno obdelana ali je oprana oziroma pripravljena z vodo, ki ni preverjena, požiranju vode pri plavanju, vodnih športih, igrah v vodi.

Najboljši nasvet za preprečevanje prebavnih težav je: skuhaj, olupi ali pusti!

PRIPRAVKI ZA POMOČ PRI PREBAVNIH TEŽAVAH

Ko se odpravljamo na počitnice ali potovanje, je sestavni del prtljage tudi potovalna lekarna, v katero poleg osnovnih sredstev prve pomoči sodijo tudi zdravila in drugi izdelki, ki lahko olajšajo morebitne težave na poti. Zdravila, medicinske pripomočke in druga sredstva v osebni potovalni lekarni izberemo glede na:

 • starost in zdravstveno stanje dopustnika oziroma popotnika;

 • način in trajanje potovanja ter kraj potovanja;

 • razvitost zdravstvene službe in dostopnost medicinske oskrbe

Dobro je, da vzamemo s seboj pripravke, ki nam pomagajo urediti prebavne težave, če seveda do njih pride. Slabost, bruhanje, driske ali zaprtje lahko v zmerni obliki in na začetku pozdravimo sami. Kadar pa so težave takšne, da trajajo dlje časa in telo zelo izčrpajo, pa je potrebna zdravniška pomoč. Pri driskah se bojimo, da ne pride do dehidracije, če bi trajale predolgo oziroma oseba ne bi nadomeščala izgubljene tekočine. Kadar je vzrok okužbe agresiven patogen, je potrebna zdravniška pomoč in ustrezno zdravljenje z zdravili.

Kaj pa lahko naredimo sami?

Pripravki, ki nam pomagajo ob prebavnih težavah so:

 • tablete proti potovalni slabosti;

 • rehidracijska sol za nadomeščanje izgubljenih soli in vode pri driski, bruhanju, močnemu znojenju in hujših fizičnih naporih;

 • zdravila, ki jih uporabljamo pri zastrupitvi s hrano in driski;

 • zdravila za lajšanje želodčnih težav, zgage

 • odvajala za primer zaprtja;

1. Probiotiki

V primeru driske, slabosti in bruhanja, pa tudi pri težavah z odvajanjem blata se zelo dobro simptomi urejajo z dodatkom probiotikov v različnih farmacevtskih oblikah: tablete, praški, tekočine…

Dodajanje kakovostnih probiotičnih kultur je zelo dobra in hitra rešitev, da si zagotovimo dobro prebavo in pomagamo varovati črevesno sluznico, kjer se nahajajo ključne imunske celice. S probiotiki lahko preprečujemo prebavne težave, pa tudi zdravimo le-te, kadar nas doletijo. Zelo dobra in hitra rešitev težav so na počitnicah.

Z besedico probiotiki označujemo žive kulture mikroorganizmov, najpogosteje gre za bakterije, ki po zaužitju preživijo prehod skozi zgornji prebavni trakt in s svojo prisotnostjo v črevesju pozitivno učinkujejo na gostitelja. Med najpogostejšimi bakterijami so različne vrste Lactobacillus, bifidobakterije, nekateri streptokoli in drugi po gramu-pozitivni koki.

Probiotike lahko uživamo s hrano. Na trgu pa se pojavljajo zdravila in veliko število prehranskih dopolnil, v obliki tablet, kapsul, praškov ali drugih farmacevtskih oblik, ki vsebujejo probiotične kulture. Zaradi poplave tovrstnih izdelkov ter bolj ali manj agresivnih, žal velikokrat tudi zavajujočih oglaševanj prehranskih dopolnil, je farmacevtov nasvet tisti, ki zagotovi, da izberemo varen in učinkovit probiotik. Probiotiki so nepatogeni mikroorganizmi in so podobni bakterijam, ki se nahajajo v prebavnem traktu. Njihova naloga je, da ustvarjajo primerno črevesno mikrofloro. Med drugim onemogočajo rast patogenih bakterij in tako preprečujejo želodčno-črevesne infekcije.

Probiotične bakterije morajo zadostiti naslednjim zahtevam:

 • da so živi organizmi
 • da se lahko uživajo per os
 • morajo biti sposobne doseči črevesje in preživeti,
 • se vezati na črevešno steno,
 • se razraščati v črevesju,
 • morajo biti netoksične.

Da se zagotovi pozitiven učinek probiotikov, morajo te bakterije biti odporne na želodčno kislino, encime, žolčne kisline. V čim večjem številu morajo prispeti na mesto delovanja, v debelo črevo in ostati žive. Sposobne morajo biti rasti v anaerobnem okolju in ne smejo biti toksične ali proizvajati toksinov. Tem kriterijem ustreza skupina mikroorganizmov, ki jih imenujemo mlečnokislinske bakterije. Te so iz rodov laktobacilov in bifidobakterij. V črevesni mikroflori zavirajo škodljive bakterije z nastankom antimikrobnih snovi in s tekmovanjem za vezavna mesta ter hrano. V črevesni sluznici okrepijo tesne stike med epitelnimi celicami, povečajo produkcijo mukoze in omogočijo obnovitev epitelnih celic. Spodbujajo delovanje lastnega imunskega sistema.. Priporoča se, da so vrsta in sev, kot tudi količina bakterij, vedno navedena na ovojnini.

Probiotiki se uporabljajo za zdravljenje različnih simptomov:

 • zmanjšujejo rast patogenih bakterij, kot na primer E. Coli ali Clostridium difficile;
 • preprečujejo driske, povzročene z rotavirusum ali salmonelo;
 • preprečujejo potovalne driske in driske povzročene z antibiotiki;
 • preprečujejo razraščanje glive Candida albicans;
 • zmanjšujejo težave pri sindromu preobčutljivega črevesja;
 • zmanjšujejo vnetne črevesne bolezni (Crohnovo bolezen, ulcerozni kolitis);
 • stimulirajo imunski sistem;
 • vpivajo na zaprtost in izboljšajo odvajanje blata:
 • zmanjšujejo težave pri ljudeh z laktozno intoleranco.

Znanstveno so potrdili pozitiven učinek, ki ga imajo probiotiki pri driskah, povzročenimi z antibiotiki, pri driskah zaradi okužb in potovalnih driskah, pri urejanju boljšega odvajanje blata, predvsem pri otrocih.

Varnost PROBIOTIKOV

Uporaba probiotikov je na splošno precej varna. Uporabljajo jih lahko otroci in odrasli. Starostne omejitve navzdol in navzgor ni, kadar gre za blaženje prebavnih težav s probiotiki. Je pa res, da je pri tovrstnih pripravkih potrebno vedeti kdo je proizvajalec, ki je odgovoren za varnost in učinkovitost, da ne vsebujejo kakšne patogene bakterije ter da so preizkušeni. Študije so pokazale, da različni sevi in vrste različno delujejo v črevesju, zato so se veliko boljši učinki pokazali, kadar je šlo za pripravek z različnimi sevi in vrstami, kot pa samo ob prisotnosti enega seva v pripravku. Opaziti je bilo aditivno, celo sinergistično delovanje med sevi in vrstami, pa tudi večja obstojnost posameznih bakterij pri prehodu skozi zgornji del prebavila je bila evidentirana.

2. Medicinsko oglje

Aktivno medicinsko oglje je adsorbent z veliko sposobnostjo vezanja toksinov in plinov iz prebavil. Gram aktivnega medicinskega oglja ima površino 2000 m2. Zaradi velike površine, razpoložljive za adsorbcijo, je posebno učinkovit pri raznih peroralnih zastrupitvah in driski ter pri napetosti (vetrovih). Aktivno medicinsko oglje se ne absorbira iz prebavil, prav tako se ne presnavlja (metabolizira).

 1. Uporablja se lahko kot:
  Antidot pri zastrupitvi; dokazano je, da je aktivno medicinsko oglje učinkovito pri zmanjševanju sistemske absorbcije večine organskih substanc, pa tudi mnogih anorganskih.
 2. Driska in napetost: Akutna diareja je posledica bakterijske ali virusne infekcije prebavil. Aktivno medicinsko oglje veže (adsorbira) toksine, produkte bakterijskega metabolizma in viruse-,ki povzročajo drisko. Aktivno medicinsko oglje učinkovito veže tudi pline, ki se nabirajo v prebavilih.

Na potovanjih ga lahko imamo v obliki tablet ali granulata, zaužijemo pa ga večkrat dnevno do izboljšanja težav.

3. Peroralna rehidracijska sol

Rehidracijsko sol, ki vsebuje glukozo in elektrolite (soli), raztopimo v vodi. S pitjem vodne raztopine nadomeščamo izgubljene elektrolite, glukozo in tekočino pri otrocih in odraslih, ki so dehidrirani zaradi izgube velike količine vode in elektrolitov pri driski, močnem znojenju ali bruhanju. Raztopina, ki jo pripravimo iz praška, preprečuje nadaljnjo dehidracijo in pomaga vzdrževati hidriranost telesa.

4. Antacidi ter zdravila za zmanjševanje prekomernega izločanja želodčne kisline

Uporabljamo jih v primeru zgage, pekočega občutka v želodcu. Antacide lahko vzamejo otroci od 6. leta naprej, zdravila za zmanjševanje prekomernega izločanja želodčne kisline pa od 16. leta naprej.

5. Zdravila za preprečevanje potovalne bolezni, slabosti (dimenhidrinat): za otroke od 1 leta naprej in odrasle

DRISKA PRI DOJENČKIH

Počitnice so namenjene družinam. Otroci oziroma dojenčki pogosto obolevajo zaradi virusnih ali bakterijskih okužb prebavil. Njihove ročice vseskozi raziskujejo, dajejo stvari v usta… To je problematično kadar potujemo v higiensko bolj problematične kraje. Zagotavljanje higienskih ukrepov je pri dojenčkih dosti težje in driske so prisotne. Najhujše je, da otrok z drisko izgublja tekočino. Koža je suha, podkožno tkivo je izsušeno in koža nima prave napetosti, oči so upadle in okoli očes so kolobarji, otrok je umirjen, slaboten in tiho joka. To stanje imenujemo dehidracija in predstavlja resno težavo. Pogosto je potrebna pri dojenčkih hospitalizacija (sprejem v bolnišnico) in nadomeščanje tekočine in soli (elektroliti) v obliki kapalne infuzije v krvno žilo. Pri driski je pomembno predvsem nadomeščanje tekočine, otroku po malem, po žličkah večkrat na dan

Tudi dojenčkom lahko dajemo probiotike za urejanje prebavnih težav.Če se pri dojenčkih in malih otrocih pojavijo prebavne težave, je praviloma vedno potreben posvet z zdravnikom !

SHRANJEVANJE ZDRAVIL NA POČITNICAH

Zdravila shranite na enem mestu, najbolje v priročni torbici, in na varnem pred otroci. Preden si pripravite torbico z zdravili, preverite datum do kdaj so vaša zdravila še uporabna (rok uporabnosti je vtisnjen na ovojnini zdravila). Zdravila naj ostanejo v originalni embalaži, skupaj z navodilom za uporabo. Pazite, da ne bodo shranjena pri temperaturi, višji od sobne (25 -°C). Zaščitena naj bodo pred svetlobo in vlago. Pozorni bodite tudi na shranjevanje tistih zdravil, ki zahtevajo posebne pogoje shranjevanja npr:: v hladilniku..

Prijetne počitnice vam želim!

Ostali nasveti

Samozdravljenje

Zakonodaja določuje katere zdravstvene težave so primerne za samozdravljenje. S tem tudi opredeli zdravila, ki se izdajajo brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Zdravilo je vsaka snov ali kombinacija snovi, ki so pripravljene in namenjene za zdravljenje ali preprečevanje bolezni pri ljudeh ali živalih. Izdelki, ki so opredeljeni kot zdravila, morajo imeti ne glede na način in mesto izdajanja dovoljenje za promet (pogovorno rečemo, da so registrirana), ki ga podeli pristojen organ za zdravila, to je Agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Pri vseh zdravilih, tudi zdravilih, primernih za samozdravljenje, se s sistemom farmakovigilance redno spremljata varnost in možni neželeni učinki. To velja tudi za zdravila rastlinskega izvora.
Preberi več

Probiotiki

Farmacevti si prizadevamo, da bi lekarna vedno bolj postajala prvo mesto, kjer ljudje poiščejo zdravstvene nasvete, se posvetujejo o zdravstvenih težavah, iščejo izdelke za samozdravljenje… Farmacevt s svojim znanjem vedno presodi ali si ljudje lahko pomagajo sami s samozdravljenjem in našim nasvetom ali pa napotijo osebo k zdravniku. Farmacevt je tudi oseba, od katere je v veliki meri odvisna uspešnost terapije. Važno je, da daje ustrezna navodila in seveda na ustrezen način. Farmacevti želimo ljudem pomagati, podaljšujemo jim življenje in skrbimo, da bi v življenju čim bolj uživali, skratka skrbimo za boljšo kvaliteto življenja. Farmacevti vsakemu pripravku dodamo svojo strokovnost in s tem dosežemo uspešnost zdravljenja.
Preberi več

Prehlad in gripa

Jesen poleg pisanih barv, megle in dežja prinaša tudi virusne okužbe, ki so vzrok, da se ljudje zatečejo po nasvet in pomoč v lekarno. Največkrat gre za virusne okužbe dihal, kot sta prehlad in gripa. Gre za skupek simptomov in znakov, ki si jih večinoma ljudje lahko lajšajo sami. Bolezen praviloma v nekaj dneh izzveni sama.
Preberi več