Kronična venska bolezen

Avtor: Anita Mravljak Krajner, mag. farm.

Kronična venska bolezen je stanje, pri kateri pride do motenj v prekrvavitvi zaradi povečanega tlaka v povrhnjih in /ali globokih venah spodnjih okončin. Bolezen se kaže kot skupek več simptomov in znakov, med katere sodijo utrujene, mravljinčaste, otekle in boleče noge ter gležnji. Je pogosta bolezen med odraslimi, ki prizadene več žensk kot moških in zahteva ustrezno obravnavo, da ne pride do napredovanja bolezni.
Bolezen, ki je ne zdravimo, z leti napreduje. Pride lahko do težjih zapletov, kot so razjede na nogah in krvni strdki, ki so lahko nevarni za človeka.

Zdravljenje najpogosteje poteka v obliki terapije s kompresijskimi nogavicami, ki vene v nogah stisnejo, to pa omogoči pravilno delovanje zaklopk, prepreči se zastajanje krvi v nogah in s tem zmanjša otekline. Nogavice je potrebno nositi vsak dan, obleče pa se jih takoj zjutraj. Ustrezno kompresijo izbere zdravnik glede na stopnjo napredovanja bolezni.

Svetuje se tudi zdravljenje s pripravki, ki krepijo stene žilja, zmanjšujejo prekomerno prepustnost kapilar in posledično zmanjšajo otekanje. Veliko pa lahko naredimo sami s spremembo življenjskih navad. Noge večkrat dnevno razgibamo s hojo in kroženjem stopal, izogibamo se vročim kopelim, savnam in pretiranemu sončenju. Prav tako poskrbimo za ustrezno telesno težo, urejeno prebavo, izbiramo ohlapna oblačila in obutev ter primerno športno aktivnost.