Promocija zdravja in preventiva bolezni

18. nov. 2022

Od načina našega življenja, od našega življenjskega sloga je v veliki meri odvisno kako bomo zdravi ali, če pogledamo z druge strani, koliko bomo obolevali. Potrebno se je zavedati, da je preventiva vedno boljša kot kurativa. Zdrav način življenja naj bo naš način življenja. Z zdravim načinom življenja pojmujemo zdravo prehranjevanje, redno rekreacijo, izogibanje kajenju in alkoholu ter v največji možni meri zmanjšati škodljive učinke stresa na naše telo.

V današnjem, modernem svetu, so najpogostejši vzroki za bolezen , invalidnost ali smrt bolezni srca in ožilja, sledi jim sladkorna bolezen, nato rak in osteoporoza.

Farmacevti imamo v medicinskem timu predvsem vlogo promotorjev zdravega načina življenja, saj lahko s svojim znanjem uspešno svetujemo in izobrožujemo uporabnike naših storitev, bodisi v preventivi ali že kurativi bolezni.

Prva v vrsti elementov zdravega načina življenja je gotovo zdrava prehrana. Začeti dan z zajtrkom in upoštevati načela in priporočila prehranske piramide naj bo naše glavno vodilo. Dnevno je potrebno zaužiti 3 do 5 obrokov, ki naj bodo bogati z elementi najnižjega dela piramide. Količina vnesene soli naj dnevno ne preseže 6g.

Kadar govorimo o redni telesni aktivnosti imamo v mislih predvsem aerobne oblike vadbe (hitra hoja, tek, plavanje, kolesarjenje), katerih intenziteta naj bo tolikšna, da lahko še govorimo in se hkrati tudi spotimo. Vadimo 3-4 krat tedensko.

Redna telesna vadba nam omogoča nadzor nad našim indeksom telesne mase (ITM) oziroma njegovo zmanjševanje. Vrednosti ITM so nekoliko različne med spoloma, v splošnem pa velja, da so vrednosti ITM med 20 do 25 še normalne, med 26 do 30 pomenijo povečano telesno težo, nad 30 pa že debelost in zahtevajo resne ukrepe za znižanje telesne teže.

Skupaj z znižanjem ITM pa ugodno vplivamo tudi na znižanje krvnega tlaka, katerega optimalna vrednost znaša 80/120 mm Hg.

Pri zdravem človeku mora biti vrednost krvnega sladkorja na tešče pod 6,1 mmol/l, vrednost celokupnega holesterola pa pod 5,2 mmol/l.

Glede na ogroženost posameznika so opredeljene tudi ciljne koncentracije LDL-holesterola, ki znašajo za bolnike z zmerno ogroženostjo pod 2,5 mmol/l, za tiste z veliko pod 1,8 mmol/l, za tiste z zelo veliko ogroženostjo pa celo pod 1,4 mmol/l. Ciljni krvni tlak znaša za bolnike, mlajše od 65 let, 120–130/70–80 mmHg, za starejše od 65 let pa 130–139/70–80 mmHg, če to dobro prenašajo. Ciljni HbA1c za večino bolnikov je pod 7 %.

Če nam ob upoštevanju vseh naštetih načel, uspe še nadzorovati vnos alkohola, ki naj ne presega 1 enote dnevno za ženske in 2 enot dnevno za moške ( 1 enota = 1dcl vina = 0,3 dcl žgane pijače = 2,5 dcl piva), zmanjšati kajenje ali sploh ne kaditi ter uspešno zniževati škodljive učinke stresa, lahko rečemo, da smo zmagovalci! Zmagovalci v boju proti boleznim sodobnega človeka, ki lahko zelo hitro vodijo v invalidnost ali smrt.

Naj nam vsem zdrav način življenja daje kvaliteto življenja!

Saša Krajnc, mag.farm.

Zadnje objave

Dan upora proti okupatorju

18. nov. 2022
Obveščamo Vas, da bodo v soboto, 27. 4. 2024, vse enote Žalskih lekarn zaradi praznika ZAPRTE. V nedeljo, 28. 4. 2024, bo med 8.00 in 11.00 odprta Lekarna Žalec pri zdravstvenem domu. Za nujne primere se obrnite na dežurno lekarno Glazija Celje (Ljubljanska cesta 20b, 3000 Celje)
Preberi več